Reacties deelnemers

Geboorteproces-logoZe is 57 jaar oud, gehuwd en moeder van 3 kinderen. Ze loopt steeds tegen een muur van onzekerheid aan en energetisch wordt ze in het contact met mensen snel leeg getrokken. Denkt aldoor dat ze teveel is, dat ze teveel tijd neemt van de omgeving en wordt hierdoor krachteloos. Ze begint aan dingen en stopt er dan vaak halverwege weer mee. Staat wat zwaar in het leven.

 ‘Mijn moeder mocht om gezondheidsredenen niet meer zwanger worden en toen ik als nakomertje toch geboren werd, ziekenhuis, overleefde zij de bevalling nauwelijks. Ze werd bediend en zoals mijn moeder mij later vertelde was mijn vader alleen geïnteresseerd in zijn vrouw, de baby deed er niet toe. Mijn vader overleed toen ik 11 jaar oud was.
Ik wil graag krachtiger in het leven staan en dichter bij mezelf zijn. Ik wil iets voor mezelf en ontdekken wie ik werkelijk ben’.

Ervaring na de workshop:
Door het proces is mij heel duidelijk geworden dat ik hier op deze wereld wilde zijn en in ons gezin ben opgegroeid. Voel mij nu zo ontzettend dankbaar voor m’n ouders, broers en zussen, voelde mij eerst meer een slachtoffer van het grote gezin, maar weet nu dat het helemaal goed is, zij hebben mij de ruimte gegeven die ik zo nodig had en nog steeds nodig heb. Er is veel rust in mijn lijf gekomen, alles is niet meer zo zwaar, heb het idee dat ik de zin van het leven beter kan zien en dat is goed zo. Hoor van  mensen die mij goed kennen dat m’n uitstraling  sterker geworden is, en zo voel ik het zelf ook.
In de workshop waar tijd volgens mij niet bestond heb ik mij heel veilig gevoeld met  Annemiek en Catharien, en de medecursisten. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik het geboorteproces heb kunnen en mogen doen.


Geboorteproces-logo De vrouw van 50 jaar ervaart de dagelijkse uitdagingen als werk en verplichtingen als zeer vermoeiend en dit gevoel is zeer dominant aanwezig in haar leven. Ze kan zeer moeilijk op gang komen en stelt veel dingen uit.

 ‘Mijn moeder was ongehuwd en moest mijn zwangerschap geheim houden en zelfs nu weet ik niet wie mijn vader is. Als baby van 3 maanden werd ik gescheiden van mijn moeder en 2 maanden opgevangen door pleegouders. Tot mijn 11e jaar werd ik opgevoed door mijn grootouders en ging daarna tot mijn 15e in een internaat. Ik had in die tijd zeer weinig contact met mijn moeder, ze was het zwarte schaap in haar familie en woonde in het buitenland.
De relatie met mijn moeder is nu moeizaam en de communicatie verloopt zeer stroef.
Ik wil niet meer leven met een’ ingetrapte’ rem erop. Ik wil de lichtheid ervaren en mee kunnen gaan in de stroom van het leven. Niet meer zo veel klagen en ik wil weer plezier in mijn werk ervaren’.


Geboorteproces-logo Man van 42 jaar wil meer kunnen vertrouwen op wat zijn lijf aangeeft, in plaats van gaan beredeneren of voldoen aan verwachtingen. Hij kan niet trouw zijn aan zijn lijf. Hij wil rustig kunnen blijven bij wat er is.
In de relatie met zijn partner heeft hij geen kinderwens en hij weet niet in hoeverre het vroeg overlijden van de moeder, een broertje en een zusje van zijn vaders kant daar een rol in speelt.

 ‘Het was heet weer toen de bevalling zich aandiende en mijn moeder ving de weeën op in de kelder. Toen de bevalling zich doorzette en ik halverwege was trok ik op een gegeven moment mijn ‘grote’ hoofd weer terug’.

Ervaring na de workshop:
Het echte antwoord is dat ik na 30 jaar een overtuiging heb kunnen veranderen.
Ik heb 30 jaar lang geroepen geen kinderen te willen.
Mijn partner en ik hebben recentelijk besloten dat we in ons leven ruimte willen geven aan nieuw leven, m.a.w. het leven willen doorgeven.
In de maand dat ik die training deed bij jullie heb ik 3 andere ‘toevallige’ ervaringen daarmee gehad.
Nu is me veel duidelijk geworden over hoe ik ook anders tegen het ouderschap kan aankijken. Het zijn geen toevalligheden geweest zoals nu blijkt.


Geboorteproces-logo Man van 45 jaar en werkzaam als therapeut ervaart diep van binnen een zeer sterke ‘neen’ tegen het leven. Hij kan er beter mee omgaan en toch wil hij hier graag verandering in bewerkstelligen. Het uit zich in zelfmoordgedachtes, een overweldigende schaamte, vertwijfeling en een zeer labiel gevoel van eigenwaarde.

 ‘Vanuit mijn geschiedenis voel ik me als zeer ongewenst, allereerst door mijn moeder die me diverse malen trachtte te aborteren(vertelde ze mij toen ik 8 jaar oud was). Ongewenst door de familie van mijn moeder vanwege het ongehuwd zwanger zijn en het taboe van het geloof hierop. Mijn vader werd verstoten en ging weg toen ik 6 maanden oud was. Ik ken geen binding in relaties en wil graag het diepe ‘nee’ in mij tegen het leven transformeren in een vreugdevol en zonder voorwaarden ‘ ja’!


Geboorteproces-logo Vrouw, moeder van 2 kinderen en werkzaam als hulpverlener wil graag dichter bij zichzelf komen, in contact met haar gevoel komen. Ze wil zichzelf en ook haar clienten beter leren begrijpen.

 ‘Mijn moeder was 15 toen ze zwanger van mij was, eigenlijk zelf nog een kind. Zowel mijn vader als moeder zijn als kind niet opgegroeid bij hun ouders. Ik ben zeer op mijn vrijheid gesteld en mijn vertrouwen in mensen is niet groot. In mijn 2e huwelijk heb ik veel onveiligheid ervaren waardoor ik tijdelijk met mijn kinderen in een ‘blijf van mijn lijf huis’ moest verblijven’.


Geboorteproces-logo Vrouw van 41 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen, zit in een moeizame relatie met haar moeder en voelt zich verwart en vast zitten in diverse relaties in haar leven.

 ‘Ik ben d.m.v. een keizersnede geboren, er waren navelstrengproblemen en ik lag in stuitligging. Mijn moeder had griep tijdens de bevalling en we mochten daarna niet meer dan 1 x per dag contact hebben. Mijn moeder was depressief en misselijk gedurende de hele zwangerschap en lag veel in bed. In de relatie met mijn vader was ze zeer ongelukkig en wilde eigenlijk scheiden van hem. Mijn vader bezocht diverse andere vrouwen tijdens deze periode.
Ik wil meer in het leven komen zonder dat ik het als bedreigend ervaar. Ik wil in mijn kracht staan en vrede hebben met alles wat het leven brengt en mijn behoeftes kunnen aangeven’.


Geboorteproces-logo Vrouw van 45 jaar heeft net haar relatie beëindigd en is hier opgelucht over.
Ze wil graag vanuit haar kern vreugde ervaren.

 ‘Voor mijn geboorte kreeg mijn moeder 2 miskramen, ik ben de jongste van 2 kinderen. Toen ik 3 maanden oud was kreeg ik een hersenvliesontsteking en voor mijn 2e levensjaar ben ik nog 2x geopereerd geweest. In mijn vroege jeugd kwam ik met misbruik in aanraking.

Ervaring na de workshop
De driedaagse workshop “Prenataal- en Geboorteproces'” heeft mijn leven veranderd! Een bevrijding die ik iedereen graag zou gunnen.
Het proces is voor iedereen natuurlijk heel verschillend en daar wordt bewonderenswaardig veel zorg, tijd en aandacht aan besteed door Catharien en Annemieke. Zij vullen elkaar fantastisch aan in het ondersteunen van alle deelnemers afzonderlijk, maar ook de groepsdynamiek werd zeer goed ondersteund. 
Bijzonder vond ik dat “tijd” een geen inhoud bleek te hebben tijdens deze dagen. In eerste instantie vond ik dat wat onwennig maar al snel werd duidelijk dat er juist alle tijd en ruimte zou zijn voor ieders proces. Al zou ik  6 uur nodig hebben gehad, alles is mogelijk.
De oprechte interesse en betrokkenheid maar ook hun zuivere vermogens raakte mij diep en opende mij! 
Heaven must be missing two Angels!


Geboorteproces-logo Man van 58 jaar, gynaecoloog van beroep, heeft last van paniekaanvallen en verlatingsangsten specifiek in (partner) relaties. Hij wil graag onderzoeken of er tijdens of na de geboorte er een reden geweest is voor zijn tekort aan het gevoel van oer vertrouwen nu .
Het is zijn doel om het oer vertrouwen in zichzelf te ervaren, met meer levensvreugde door het leven te gaan en minder angst te ervaren als hij bij zichzelf is’.

 ‘Bij mijn geboorte zat de navelsnoer rond mijn nek en ik werd gelijk gescheiden van mijn moeder. Tijdens de bevalling heeft mijn moeder pijnstillers gekregen.
Als 6e kind was ik ongewenst en een abortus was vanwege het geloof geen optie.
Met mijn oudste zussen had ik een beter contact dan met mijn moeder.